Sięgnij po rabarbar , teraz jest jego czas

Sięgnij po rabarbar , teraz jest jego czas

Sięgnij po rabarbar , teraz jest jego czas

Zazwyczaj myślimy o rabarbarze jak o owocu (tak też bywa klasyfikowany

w książkach kucharskich: razem z owocami), jednak w rzeczywistości

jest to warzywo z rodziny rdestowatych. Być może polska nazwa

rabarbaru „rzewień” bardziej kojarzy się z warzywami.

Rabarbar jest rośliną dość prostą w uprawie. Można rozmnażać

go zarówno z nasion (chyba najbardziej popularną odmianą, jeśli

chodzi o sprzedaż nasion, jest odmiana „Lider”) jak i wegetatywnie, czyli

poprzez podział karpy. Roślina lubi żyzne gleby oraz porządne zasilanie

obornikiem, odwdzięczając się dorodnymi łodygami. Jadalne są tylko

długie, mięsiste łodygi, natomiast duże, parasolowate liście oraz

wysmukłe kwiaty, są toksyczne.

Z powodu wysokiej zawartości kwasu szczawiowego niektórzy

dietetycy stawiają rabarbar na cenzurowanym, odradzając całkowicie

jego spożywanie. Kwas jest odpowiedzialny za psucie się

zębów, wypłukiwanie wapnia z kości oraz powstawanie

kamieni nerkowych.

Samodzielnie upieczone ciasto, ugotowany kompot czy

konfitura do mięsa nie zaszkodzą. Szczególnie że ostatnie

badania dowodzą, iż rabarbar pod wpływem wysokiej

temperatury, jakiej jest poddawany w trakcie pieczenia, nabiera

właściwości przeciwnowotworowych. Wysoka zawartość

polifenoli, które uwalniają się pod wpływem wysokiej

temperatury, chroni organizm przed rozwojem komórek rakowych.

Ponadto są to naturalne przeciwutleniacze, wpływające na

wygląd skóry i stan komórek. Rabarbar zawiera też

witaminy A, C i E oraz magnez, potas, sód, żelazo, wapń.

Natomiast korzeń rabarbaru to znane od wieków lekarstwo

o właściwościach oczyszczających i dezynfekujących przewód

pokarmowy. Pobudza perystaltykę jelit, pomaga walczyć z

otyłością. W małej dawce powstrzymuje biegunki, w dużej

ułatwia wypróżnianie. Pobudza wydzielanie żółci, przez co ułatwia trawienie.

W Chinach rabarbar należy do 50 podstawowych roślin leczniczych.

Rabarbar kojarzy się z latem i jest często uprawiany zarówno w

ogródkach przydomowych jak i działkowych, można jednak

odnieść wrażenie że mimo wszystko w Polsce jest rośliną nieco

niedocenianą. Owszem, lubimy ciasta rabarbarowe, rabarbarowe

kompoty, jednak sezon rabarbarowy w naszym kraju trwa bardzo

krótko (zwłaszcza w porównaniu z Wielką Brytanią, która wydaje

się być rabarbarową potęgą) a liczba odmian rabarbaru, które

możemy spotkać na targu jest dość ograniczona.

W przepisach znajdziecie wykorzystanie rabarbaru nie tylko do

ciasta , proszę zerknij tam ,a może coś przygotujesz smacznego.

reklama

KOBIETA

www.klubodchudzania.pl www.antykoncepcja.net www.astmaoskrzelowa.pl